אפוטרופוס הוא למעשה אדם האמון בצורה משפטית על אדם אחר ותפקידו המרכזי לדאוג לענייניו הבריאותיים, הכלכליים ואף החברתיים כאשר אותו אדם לא יוכל לנהל את ענייניו בעצמו. אנו רואים מגוון רחב של מקרי אפוטרופוס – הורים לילדים מתחת לגיל 18 המהווים אפוטרופוס טבעי ואף אפוטרופוס הנקבע בערכאות משפטיות לשם שמירה על האינטרסים של האדם עליו הוא אמון. אנו מאמינים שיש לכם לא מעט שאלות בדיוק לשם כך משרד עורכי דין פסטינגר & גנון פה בכדי לענות לכם על כל השאלות.
מה זה בעצם אפוטרופסות?
אפוטרופוס יכול להיות כל אדם, גוף ו/או תאגיד אשר נבחר לדאוג לענייניו של אדם מסוים. לא מעט אנשים במרוצת חייהם מאבדים את היכולת לקבל החלטות עבור עצמם ולדאוג לזכויותיהם מסיבות שונות כתוצאה מכך הגיע מוסד האפוטרופסות. על האפוטרופוס לפעול ללא לאות וללא שום אינטרסים אישיים על מנת לדאוג לאינטרסים של אותו אדם.
מתי אנו למעשה ממנים אפוטרופוס?
בפסקה הקודמת הבנו מה זה מוסד האפוטרופסות, אך אנו מניחים שאתם מעוניינים גם לדעת מתי אנו הלכה למעשה ממנים אפוטרופוס. אפוטרופוס ימונה ע"י בית המשפט בלבד אך ורק במקרה בו אדם הוכרז כפסול דין ואינו יכול לדאוג לצרכיו כתוצאה ממגבלה פיזית, גופנית, נפשית או שכלית. במקרים מסוימים יפעל בית המשפט לשם אפוטרופוס זמני במצבים בהם אותו אדם לא יוכל לדאוג לעניינים מסוימים לתקופה מסוימת.
מה הוא תפקידו העיקרי של האפוטרופוס?
כאשר אנחנו מדברים על תפקידו של האפוטרופוס אנו לרוב נחלק אותו ל – 2 סוגים, אפוטרופוס על אדם בגיר (מעל גיל 18) ואפוטרופוס על קטין (מתחת לגיל 18).
- אפוטרופוס על קטין – תקופת הילדות והנערות היא התקופה בה אופיו והערכים של הקטין מתעצבים ומדובר בזמן חשוב ביותר. תפקידו של האפוטרופוס הוא לדאוג לכל הצרכים של הקטין במהלך התקופה הזו – חינוך, לימודים, הכוונה נפשית וייעוץ, ייצוג שלו אל מול הרשויות השונות, שמירה על נכסים כלכליים ושאר ירקות. ברוב המקרים אפוטרופוס טבעי על קטין יהיה ההורה שלו יחד עם זאת אנו יכולים לראות מצבים בהם ניתן אפוטרופוס לקטין בנוסף לאפוטרופסיים הטבעיים. כל מקרה לגופו.
- אפוטרופוס על אדם בגיר – תפקידו של אפוטרופוס על אדם בגיר הוא להיות אחראי על כל הנושאים הכלכליים, בריאותיים ואישיים של אותו אדם תוך כדי שמירה על רצונו הטוב והאינטרסים שלו לצד שמירה על זכויותיו. אפוטרופוס על אדם בגיר צריך להיות אדם ללא ניגוד אינטרסים אשר מבצע את עבודתו מתוך ראיה נרחבת של טובת אותו אדם.
מה זה תומך החלטה?
אם יצא לכם לחפש אחר מידע הקשור לאפוטרופוס אנו מאמינים כי יצא לכם לשמוע לא מעט אודות התפקיד "תומך החלטה", למעשה כאשר אנחנו יורדים לעובי הקורה אנו מגלים כי מדובר באחד מן השירותים המשפטיים החדשים אשר נכנסו לתוקף במהלך שנת 2018 (אפריל). תומך החלטה הוא למעשה מעין תחליף לאפוטרופוס כאשר אין הצדקה למינוי אפוטרופוס לאותו אדם. תפקידו של תומך ההחלטות הוא לעזור לאותו אדם לקבל החלטות נכונות, חכמות ומושכלות תוך כדי שהוא מבין את ההשלכות של כל פעולה אותה הוא עושה. יחד עם זאת, מעבר לייעוץ אין ביכולתו של אותו תומך החלטה לבצע החלטות במקומו של אותו אדם אלא רק יכול לעזור להם לצאת לידי ביטוי. חשוב לציין כי תפקיד זה איננו מפוקח בשום צורה ע"י האפוטרופוס הכללי.
מתי מינוי אפוטרופוס נכנס לתוקף?
אנשים רבים תוהים מתי למעשה המינוי נכנס לתוקף לאחר שנחתמו כל הטפסים הרלוונטיים ועברו את כל מלאכת האישורים. למעשה, המינוי ברוב המקרים לא יכנס לתוקף באופן מידי אלא אך ורק ברגע בו יוגדר אותו אדם כאדם הסובל מחוסר כשירות נפשית, מנטלית ולעיתים אף בריאותית ולא תהיה לו אפשרות לנהל בצורה נכונה, כשירה וצלולה את עצמו. לאחר שאלו יקרו המינוי יכנס לתוקף.
כיצד ניתן להתנגד לאפוטרופוס טרם המינוי?
רשויות המשפט בישראל מתייחסות בכובד ראש בכל הקשור לאפוטרופוס ומטרתן למנוע ולצמצם ככל האפשר מצבים בהם אדם יפעל לפי האינטרסים האישיים, הכלכליים והמשפטיים שלו ולא יתייחס לטובתו של האדם עליו הוא משמש כ-אפוטרופוס. אנשים רבים תוהים האם ניתן להגיש התנגדות לאפוטרופוס – התשובה היא חד משמעית כן. למעשה, כל אדם יכול ואף רשאי לגשת אל בית המשפט לשם הגשת התנגדויות למינוי אפוטרופוס. הבקשה תנוהל מול בית הדין לענייני משפחה וישנו הצורך לצרף את כל הטענות הרלוונטיות בצירוף הוכחות התומכות את המתואר. בהנחה ובקשת ההתנגדות תתקבל תהיינה האפשרות להתחיל את התהליך מחדש ו/או במקרים מסוימים לבקש מינוי אפוטרופוס זמני מטעם בית המשפט.
כיצד ניתן להגיש התנגדות לאפוטרופוס לאחר מינוי?
ברוב הפעמים ההתנגדות לאפוטרופוס לא תגיע טרם המינוי ותתחיל כאשר האפוטרופוס יתחיל את תפקידו ויהיה לא מעט ספק לגבי האינטרסים של אותו אדם. כאשר אנחנו מדברים על התנגדות לאחר מינוי אנו מדברים על מלאכת מחשבת של ממש אך יחד עם זאת באותה נשימה פעולה אפשרית אשר ניתן לתקן ולעבוד עלייה תוך כדי תנועה. בין המקרים השכיחים בהם אנו רואים התנגדות לאפוטרופוס:
- התנגדות כלכלית – האפוטרופוס לקח אחריות על נכסיו ושאר הכספים הנמצאים בשליטתו של החייב. האפוטרופוס עושה בהם שימוש לשם צרכיו האישיים כאשר יש ספק כי החייב לא היה רוצה שיתנהגו ככה. השתלטות על נכסים וכספים יכולים להוות עילה להתנגדות. אגב, ניתן לבטל לא מעט עסקאות כספיות וחוזים הנחתמו בתום לב אם יהיה ניתן להוכיח כי נעשו בניגוד לרצונו של החייב.
- התנגדות בריאותית – החייב לא מקבל את הטיפול הבריאותי הראוי לו, יש ספק ולו הכי קטן כי האינטרסים האישיים של האפוטרופוס נוגדים את של החייב. בהנחה ויש מחלוקת בנושאים בריאותיים ויש ספק הרי שזה מצב קלאסי לשם התנגדות לאפוטרופוס קיים.
- חוסר אמון – לעיתים לא צריך להגיע למצב בו אנו רואים כי האפוטרופוס מתנהל בצורה לא אתית מבחינה בריאותית וכלכלית לשם הגשת התנגדות. במקרים בהם ישנו חוסר אמון באפוטרופוס תוכלו להגיש בקשה התומכת את התבחינים שלכם לשם ביטול האפוטרופוס ואף מינוי זמני.
התנגדות לאפוטרופוס היא מלאכת מחשבת של ממש אשר צריכה להיעשות יחד עם עורך דין המתמחה בתחום – כך תוכלו להגיע אל התוצאה הרצויה בכמה שפחות מאמץ תוך כדי שאתם נוגעים בכל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות.
מה זה אפוטרופוס זמני?
אנו רואים לא מעט מקרים בהם משפחות אינן מגיעות להחלטה מי מבין המשפחה הגרעינית יוכל לשמש כאפוטרופוס ראשי ומעדיפות אפוטרופוס זמני על פני אפוטרופוס קבוע מטעמי הגנה ונוחות. במקרים כאלו אנו ממליצים להתייעץ אל מול עורך דין המתמחה בדיני משפחה ואפוטרופסות אשר יוכל לכוון בתהליך בצורה נכונה ולהפוך את ההתעסקות הבירוקרטית לקלה הרבה יותר.
מה הם סוגי האפוטרופסות?
כאשר אנחנו יורדים לעובי הקורה אנו מגלים כי ישנם שלושה סוגי אפוטרופוס – אפוטרופוס לדין, אפוטרופוס לרכוש ואפוטרופוס לגוף.
- אפוטרופוס לגוף – תפקידו של אפוטרופוס זה הוא לקחת החלטות רפואיות הקשורות לגופו ובריאותו של האדם עליו הוא "ממונה".
- אפוטרופוס לרכוש – פשוטו כמשמעו, תפקידו של אפוטרופוס זה הוא לקחת החלטות ולנהל את הרכוש של אותו אדם.
- אפוטרופוס לדין – תפקידו לבדוק כי כל הזכויות והמחויבויות של אותו אדם מתבצעות והוא אחראי על כל העניינים המשפטיים שלו – לרוב במקרים כאלו ימונה עו"ד המתמחה בתחום.
כיצד להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס?
בקשה למינוי אפוטרופוס לרוב תהיינה בשלבים קריטיים של אדם מאחר והוא הלכה למעשה מאבד את היכולת שלו לנהל את נושאיו הבריאותיים, המשפטיים והכספיים בצורה נכונה וצלולה וישנו הצורך שמישהו אחר יקח אחריות על חייו לשם שיוכל אותו אדם לחיות בצורה הולמת. כאשר אנחנו מדברים על הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס אנו מדברים על מספר שלבים אשר צריכים להתבצע.
- בדיקה רפואית טרם הגשת הבקשה – בתור התחלה יצטרך מושא הבקשה לעבור בדיקה רפואית אשר במהלכה יקבע אם אותו אדם זקוק למינוי אפוטרופוס או שמא יכול לנהל את עניינו בעצמו. כמו כן, הבדיקה הרפואית תוכל לסייג אם אותו אדם צריך אפוטרופוס לגוף ולרכוש או שמא רק לאחד מן המינויים.
- למלא בקשה למינוי אפוטרופוס – לאחר שעברו את כל הבדיקות הרפואיות ונמצאו זכאים יש למלא טופס בקשה למינוי אפוטרופוס אותו ניתן למצוא באתר הממשלתי. בטופס יש למלא את כל הפרטים של האדם לו נרצה לשמש כאפוטרופוס ושל האפוטרופוס עצמו.
- מסמכים רלוונטיים – יש להגיש כתב הסכמה מסמך אשר כל בני המשפחה מסכימים למינויו של האפוטרופוס(משפחה גרעינית), יש להחתים כל אחד מבני המשפחה אל מול עובד סוציאלי, מזכירות בית המשפט ו/או עורך דין. כמו כן, מומלץ ואף רצוי לצרף תעודות רפואיות ערוכות כדין המעידות על מצבו של אותו אדם לו אנו רוצים למנות אפוטרופוס.
- אימות תצהיר בפני עו"ד – טרם הגשת הבקשה למינוי אפוטרופוס יש לאמת את טופס הבקשה והתצהיר אל מול עורך דין ו/או יישות משפטית אחרת. מדובר באחד השלבים החשובים ביותר מאחר ובמהלך האימות עורך הדין בודק כי כל הטפסים הוגשו כהלכה ואין חוסרים, ספקות ו/או שאר ירקות אשר יכולים למנוע את מינוי האפוטרופוס.
כיצד לבחור עורך דין המתמחה באפוטרופוס?
בחירת עורך דין אפוטרופסות היא מלאכת מחשבת של ממש אשר צריכה להיעשות בצורה נכונה וחכמה. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של עורכי דין ורבים תוהים איך בכל זאת יוכלו למצוא את עורך הדין הטוב ביותר עבורם. ריכזנו עבורכם כמה נקודות שיהפכו את הבחירה לפשוטה הרבה יותר:
- ניסיון – אחד הדברים החשובים ביותר בבחירת עורך דין הוא הניסיון שלו. בדקו כי עורך הדין בעל ניסיון ו-ותק בתחום ובמהלך השנים יצא לו לעבוד עם לא מעט תיקי אפוטרופוס. הניסיון של העורך דין בא לטובתנו ויכול לעזור לנו אם נצטרך לקבל פתרונות יצירתיים בעת הצורך.
- מוניטין – אנו מאמינים כי מוניטין מושפע לא מעט מן הניסיון, הותק והתיקים בהם טיפל עורך דין. אנו ממליצים לכם לבדוק מה הוא המוניטין של אותו עורך דין, לקרוא מעט אודות התיקים וההצלחות שלו ולגבש דעה.
- פגשו את עורך הדין – לא מספיק אך ורק לקרוא על עורך הדין באינטרנט, אנו מאמינים כי אין תחליף למראה עיניים. פגשו את עורך הדין, נסו להבין את האינטראקציה ביניכם וראו אם הוא מתאים לכם ומשתלב עם סולם הערכים שלכם. לאחר פגישה פנים אל פנים תוכלו להסיק לא מעט אודות אותו אדם.
- המלצות – בעולם הדיגיטלי בו אנו חיים ניתן למצוא לא מעט מידע אודות עורכי דין שונים בתחום. ברשתות החברתיות ובמנועי החיפוש תוכלו לשאוב מידע על אותו עורך דין מבוקש.
- התמחות בתחום – עולם המשפטים נחשב לאחד העולמות הגדולים והמגוונים ביותר, עורך דין המתמחה בנדל"ן יהיה מעט פחות בקיא בדיני תעבורה ולהפך. לכן, כאשר אנחנו מחפשים עורך דין עלינו לבדוק כי אותו עורך דין בעל התמחות בתחום האפוטרופסות וכי מדובר במשהו עיקרי בו הוא מתעסק.
האם ניתן לבקש ייפוי כוח מתמשך כאלטרנטיבה לאפוטרופוס?
אנשים רבים תוהים האם אפוטרופוס היא הדרך היחידה לקחת אחריות ולעזור ליקירנו כאשר אינם יכולים יותר לדאוג לעצמם. למעשה, אחת מן החלופות האלטרנטיביות ביותר היא ייפוי כוח מתמשך. ייפוי כוח מתמשך נעשה כאשר האדם המייפה עדיין צלול בדעתו ובמחשבתו וירצה לקבוע עבורו מי הוא אותו אדם שיהיה מיופה כוחו. כיום בישראל אנו רואים קרוב ל – 70 אלף אנשים אשר מונה להם אפוטרופוס כאשר ברוב הפעמים אפוטרופוס זה נעשה ללא ידיעתם ואף הסכמתם לאחר שנפלו למצב של חוסר כשירות נפשית, פיזית ובריאותית.
ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה טופס משפטי אשר הוסף במסגרת תיקון לחוק הכשרות המקצועית והאפוטרופסות. ייפוי כוח מתמשך הגיע אל העולם מתוך רצון לשים את האדם במרכז ולתת לו את האפשרות לחיות את חייו בצורה טובה, יעילה ובהתאם לסולם הערכים שלו. האדם הממנה בייפוי כוח מתמשך יכול לקבוע בצורה אבסולוטית מי יטפל בענייניו, איך יטפל בענייניו בכל אחד מן הנושאים הרלוונטיים ומתי למעשה יוגדר מצב של חוסר כשירות נפשית, פיזית ובריאותית בה יכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.
ייפוי כוח שם דגש על ענייניו האישיים של המייפה – צרכי היום יום של המייפה, בריאותו, עניינים גופנים ונפשיים אך באותה נשימה מתייחס גם לרכושו, התחייבות קודמות וכספיו של המייפה.
עריכת ייפוי כוח מתמשך וכתיבתה היא מלאכת מחשבת של ממש ואנו ממליצים לא להקל בה ראש בשום פנים ואופן מאחר וסמכות מיופה כוח הינן גדולות ורחבות ונותנות לו את האפשרות לפעול במספר רב של מישורים. על מנת לוודא שהכתיבה והעריכה נעשו בצורה נכונה אנו ממליצים ליצור קשר עם עורך דין המתמחה בתחום אשר בודק כי כל הדברים הוסדרו בצורה נכונה אתית, משפטית ואין כל מניע נסתר בייפוי כוח.
עד כמה חשוב לבחור בעורך דין אפוטרופסות?
כאשר אנחנו מדברים על עולם האפוטרופסות אנו מדברים על עולם מורכב ומגוון אשר לעיתים עלול להיות מעט בעייתי ולא מובן. חוק האפוטרופסות קשור בצורה ישירה לזכויותיו של האדם לאחר שאין ביכולתו לדאוג לעצמו לכן ישנם לא מעט סוגיות אותם צריך לבדוק ולפתור עת מינוי האפוטרופוס. על מנת שתוכלו לצלוח את התהליך בצורה נכונה, חכמה ובריאה אנו מציעים לכם לעבוד יחד עם עורך דין המתמחה בדיני אפוטרופוס אשר יתן לכם מעטפת מלאה וילווה אתכם בתהליך.
למה מומלץ לבחור בפסטינגר & גנון עבור עורך דין אפוטרופסות?
משרד עורכי דין פסטינגר & גנון הוא אחד מן המשרדים המוערכים ביותר בישראל ובאזור הצפון ונחשב לבחירתם הטבעית של אלפי משקי בית בישראל. במרוצת השנים המשרד עבד אל מול לקוחות רבים ברחבי הארץ ללא לאות תוך כדי שהוא שם את האינטרסים שלהם במרכז ועוזר להם למצות את זכויותיהם בצורה נכונה, חכמה ובריאה. המשרד שלנו מתמחה בדיני משפחה וירושה ומספק ללקוחותיו מעטפת מלאה לאורך כל מלאכת הטיפול בתיק תוך מקצועיות ללא פשרות ולשם השגת התוצאה הרצויה.
אנו מאמינים כי המון מן ההצלחה תלויה ביחס אישי והסתכלות על האדם שנמצא מולנו ואנו רואים בה ערך עליון. אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר עוד היום!